joi, 30 decembrie 2010

pas cu pas, sa distrugem ce-a ramas...

M-am uitat in seara asta la: "The Pelican Brief" (1993). Nu l-am vazut decat o singura data in '93, dar atunci nu aveam decat 11 ani. Mi-a placut si atunci filmul, dar nu am inteles prea mult, sau mai bine zis destul, din el. Adevarul poate iesi la iveala in cele mai ciudate moduri si din cele mai naive idei. Daca e de exemplu sa ne gandim la filmele sf o sa ne dam seama ca nimic din ce aparea in aceste filme acum cateva zeci de ani in urma nu mai e astazi, in lumea reala, o provocare.
Filmele sunt inspirate de cele mai multe ori din realitate.
"The Pelican Brief" e un film in care realitatea din ultimele decenii e pusa in scena in mod fascinant. Toata lumea stie azi ca americanii au stors intreg pamantul de petrol. Nu exista loc in lume in care America sa nu-si fi vazut interesul intr-un fel sau altul: diplomatic, economic, prin razboi, prin santaj sau prin intimidare. Tot globul a platit si plateste nota de plata pentru consumul de petrol catre SUA. Chiar si cei care detineau terenurile cu petrol tot americanilor le-au platit dintotdeauna propriile extractii... Din pacate asta nu a fost de ajuns pentru ca felul in care s-a extras petrolul nu s-a facut nici pe departe in cel mai grijuliu mod cu putinta ci cu o totala indiferenta pentru natura si pentru mediul inconjurator. S-au distrus sute de mii, si chiar milioane de hectare de teren arabil, padure, pasuni, mlastini in toate colturile lumii pentru interesul american. Azi se apropie momentul in care se termina aceasta resursa. Brusc dintrodata apar masini care pot folosi curentul electric, apa, aerul si tot felul de resuse energetice de cu totul alta natura decat aurul negru. De parca pana acum toata stiinta ar fi stagnat si nimeni nu ar fi stiut de o astfel de alternativa. Din pacate intre timp cam tot ce era de distrus s-a distrus. Ca printr-o minune ne aducem aminte de natura, de planeta in suferinta, dar toate astea cand e prea tarziu. Tinem un moment de reculegere cum ar fi o ora (cica a planetei) pentru zeci si zeci de ani de indiferenta totala.
Daca ar incepe acum un razboi total cu arme de distrugere in masa ar fi deja prea tarziu pentru a mai avea constiinta incarcata ca mai distrugem ceva. Raul s-a facut din belsug si cu premeditare.
Cineva insa ... inca nu s-a saturat.

Niciun comentariu: